Kievgarden CopyR Logo Елена Цой KievGarden forever!

Киевский Сад - форум хорошего настроения

Клуб любителей садоводства и цветоводства
Наши любимые картинки и фотки
Текущее время: 23 окт 2018, 13:04

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]






Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 18 ]  На страницу 1, 2  След.
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Борщ
СообщениеДобавлено: 30 июн 2015, 08:45 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 19 июн 2009, 22:09
Сообщения: 24044
Откуда: киевские мы.
Благодарил (а): 1586 раз.
Поблагодарили: 926 раз.
Мой сад в: с. Хотяновка
Татуся Бо

Борщ для начінающих і понімающих
Наших жінок ніхто не вчить варити борщ. От вони якось народжуються і як тіки ото торкнулися пальчиками до цієї землі, мгновенно всотують всі сакральні рецепти, тонкощі і варіації борщу.
Свій перший борщ я зварила в 11 років. Ну отак все і було. Сусідка розказала, що за чим і як кидать і получився борщ. Варила я його стоячи на стільці, бо росту малого і не доставала тоді заглянути в каструлю.
Борщ іще шалено любив мій тато. І якщо в хаті не було борщу то був скандал, він тоді бурчав на маму і требував провірять мій щоденник. А якось прийшов додому і до мами «Шо їсти?». А мама йому – «Вареники», а він як псіхоне – «Та шо мені з тих вареників?! Тричі постять сходить!». Колись він їздив в Москву на свайбу, де лежали балики, ікра разноцвєтна, всьо такоє. Приїхав злий, каже «та таке, пішов із свайби голодний. Борщу не було»
Де б ви в нашій Україні не були б. Ніде… Чуєте? Ніде і ні за що не кажіть про істинність і справжність вашого борщу, бо кожна господиня незалежно від того з Полтавщини вона чи з Полісся має свої борщові секрети і якщо їй сказати про істинний борщ, то вона вас вербально і невербально опозорить на всю вашу жизнь.
Я якось і не думала, що в нас іще є жінки, які не пізнали борщ як суть цієї жизні. А воно он шо… єсть. Але то не страшно. Бо не буває поганого борщу. Може бути поганий настрій, або хренова компанія. Або ви просто не підібрали ще свою тональність, свій смак, свій настрій.
Так от… Якщо ви ніколи не варили борщ, або варили його, а потім висипали в унітаз, то почати краще з простого і смачного, а все остальне прийде з досвідом, головне не боятися.
Що треба:
- М'ясо. Беріть м'ясо на власний смак, найсмачніший борщ зі свинячих ребер чи грудинки. Але то суто на смак моєї родини. А так погодиться і яловичина і курка.
- Буряк червоний.
- Картопля.
- Капуста.
- Цибуля.
- Морква.
- Часник.
- Солодкий перець і помідори (по сезону)
- Олія, сало, свинячий жир (шо ви любите і поважаєте)
- Приправи – зелень всяка яку любите- годиться кріп, петрушка, зелений часник (перо), кілька листочків базиліку, трішечки зелені селери. Головне з ним не перестаратися.
Я починаю варити борщ із того що готую бульйон.
І отут пару секретів. Готуйте бульйон такий, щоб він сам по собі був смачним і насиченим. Додайте в нього пару зубочків часнику, цибулину, якщо готуєте зі свинини можете не повністю очищувати цибулину, головне гарно її вимити, шамушки на цибулі додадуть бульйону гарного забарвлення і неймовірного смаку. Солите і перчите лише за смаком. Якщо ви вегетаріанець або ваш дражайший кум вегетаріанець – не відмовляйтесь від борщу. Просто замість мясного бульйону зготуйте овочевий бульйон, смачний і наваристий. Або замініть м'ясо квасолею, з нею головне пам’ятати, що якщо під час варіння тричі змінити воду, то потім не будете дуже газірувать. Або візьміть консервовану в томаті квасолю і варіть борщ на овочевому бульйоні а квасолю додайте вже перед тим як вкинете заправку.
Тоість з бульйоном понятно. Якщо ви його пробуєте і він вам смачний то потім далі вже важко буде спаскудить борщ.
Буряк.
З буряком теж не все однозначно. Одні хазяйки гемороять собі житуху і бадяжать буряковий квас. В умовах города то діло усложньонне, бо де ви знайдете білого або смугастого і жовтого буряка? Га? А без нього якщо на самому червоному буряку робити квас, то він тягнутиметься шо ваш октябрський рініт. Фубля кароче. Тому я квас беру або у свекрухи разом з буряками, або не парюсь і роблю борщ із сирим буряком. Далі історія ще така, шо одні хазяйки кладуть буряк соломкою порізаний в бульйон, а інші в заправку його труть, тушать і те де. Я готую і так і так. Але любимо ми щоб бурячок був соломкою і не зовсім розварений. Але якщо вже вам так хочеться борщу а час іде і буряка немає готуйте без, тіки нікому про то не кажіть, борщ все одно буде смачний.
Так от якщо кидаєте буряк зразу, то гарно його помийте, почистіть, поріжте соломкою і вкиньте. Він гарно прокипить іще з м’ясом хвилин 20 і дасть красиве забарвлення. Коли буряк уже такий не сирий але і не геть мякий – час кидати картоплю.
З картоплею тут все понятно. Ріжете як ви любите. Вкидаєте і варите. Поки вариться картопля шаткуєте капусту. Отут вніманіє – не січіть капусту дуже тонко вона швидко розвариться дасть таку гидезну текстуру, шо на смак ніби і смачне, але їсти стрьомно. В капусту я ріжу іще соломкою солодкий перець. Вони приблизно однаковий час варяться. І перчик гарно перекриває запах вареної капусти, який багатьох раздражає.
Капусту вкидайте тоді коли картопля майже готова. І от як вкинули то швиденько дістаєм завчасно приготовану заправку і як тільки капуста прокипить хвилин 5 то пробуєм її на смак, пробуєм всі овочі на готовність і смак і якщо вас все влаштовує, то вкидаємо заправку і зелень, даємо ще кілька хвилин прокипіти, а потім вимикаєте і накриваєте щільно кришкою – хай постоїть, хай відпочине.
ЗАПРАВКА
В ній вся суть і соль борщу.
І іноді заправка – це банальна засмажка і пару ложок томату. А іноді це такий довершений витвір кулінарного мистецтва, який перетворює червоний суп на Борщ, на страву яка чаруватиме чоловіків і даруватиме відчуття дому дорогим гостям.
Заправка у кожного буде своя. З часом із досвідом, ви точно щось зміните, і я зміню…
Найулюбленіша моя заправка робиться так – шматок сала ріжу дрібними кубиками – на сковорідку. Туди ж дрібку солі, коли сало стане жовтіти, а з нього гарно витопиться жир, додаю цибульку. І даю щоб вона не засмажилась а просто стала прозорою, щоб пішов гарний запах, потім додаю попередньо змішані в мисці – тертий буряк, терту морквину, перець солодкий кубіками, можна трошки і гострого перцю, часник подавлений, і перебиті блендером штук 5 помідорів. Всю цю суміш змішую із підсмаженим, підсолюю, перчу, витончую смак і втушую, щоб буряк був готовий і сама заправка була не водяниста. Якщо не хочете щоб буряк все пофарбував, то збризніть його як натрете укусом грамину. Класно таку заправку робити зразу на кілька борщів. Бо часу в приготуванні вона бере чимало і наступного разу ваш борщ вийде значно швидшим. В баночці в морозилці така заправка може стояти довго, але не встоїть… бо вона така добра що всі будете потім її на хліб мазать і їсти.
Експериментуючи з заправкою, пам’ятайте, що жиру хоч трошки має бути, він може бути олією і навіть вершковим маслом. Іноді коли я на борщ беру маминих динозаврів, то заправку готую із їхнього жиру. Бо курі в неї ростуть дуже жирні. Також має бути обов’язково цибуля і морква і томат. Просто помідори дають такий ніжний і легкий літній смак, за те їх і люблю.
Борщ треба подавати тільки хорошим людям із ложкою сметани і свіжоспеченими часниковими балабушками.
Робота над помилками:
Якщо ви вкинули заправку і розумієте що борщ став кислим – додайте півложки- ложку цукру.
Якщо варите і бачите що бульйон викіпає і борщ стає густим, додайте кипяченої води в процесі. Я так завжди підливаю.
Якщо пробуєте і вам чогось в борщі не вистачає – підсоліть, додайте грамину укусу чи лимонної кислоти чи квасу бурякового. Якщо кислоти і солі вистачає, а борщ не ідеальний – додайте перцю і часнику. Якщо всьо равно не ідеальний – не вийобуйтесь)))
Бонусом вам пампухи до борщу
Два стакани борошна всипаєте в суху миску – на борошно сипете столову ложку сухих дріжджів, пів чайної ложки солі і пів столової ложки цукру. Гарно все те сухе переколотіть і вливайте цівкою стакан теплої води. І місіть. В процесі додаючи як мінімум 2 столових ложки олії. Місіть поки тісто не стане гладким і запашним і м’якеньким як дупка у дитятка. Потім ховайте тісто туди де тихо і тепло (у мене це мікроволновка вимкнена) і забувайте про нього на годину. За годину воно гарно підійде і запишається. Потім візьміть те тісто осадіть, перемішайте, розділіть на кілька невеликих колобочків, змастіть олією і поставте в форму де будете пекти. Хай вони постоять десь хвилин 20 поки грітиметься до 180-200 градусів духовка. Потім ставте пектись – печіть поки не піде смачний запах ( прибл. 7 хвилин) в гарячій духовці, потім в половину прикрутите і допечете до золотистої скоринки. От як скоринка зазолотилась діставайте і постукайте – звук має бути як в пустоту – це значить хліб готовий.
Потім беріть дві ложки кипяченої води чайну ложку солі, ложку олії, трохи чорного перцю, часник подавлений, жменьку кропу. Все це гарно подрібніть і розмішайте. Трохи схололі балабушки кладете в цілий пакет чи глибоченьку миску, поливаєте гарно заправкою і потім перетрушуєте.
Дєвочки… за борщ із такими балабухами я сама на собі жениться хочу.
Борщ швидкий
Борщ швидкий готується так само як і довгий на смак він буде так само смачний. Тільки вам доведеться завчасно запастись, готовим м’ясом, бульйоном, готовою заправкою. Якщо у вас нема мяса і бульйону і заправки але борщу все одно хочеться – не отчаівайтесь – доработаний варіант рибного борщу від моєї бабці – треба купити окрім картоплі і капусти баночку квасолі в томаті, баночку якісної кільки в томаті (бички не годяться) і заправку для борщу типу торчин. Тоді ви дома мгновенно варите картоплю, вкидаєте туди капусту квасолю, потім кільку і заправку – все перемішали гарно, довели по смаку. І їжте смачно.
Час приготування такого борщу дорівнює часу приготування картоплі. До 30 хвилин від часу встановлення каструлі на вогонь.
https://www.facebook.com/tatusjaBo/posts/936199563112995?fref=nf

_________________
Прежде чем подумать плохо, подумай хорошо.
Изображение

Мой сад 2017


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 30 июн 2015, 08:59 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 19 июн 2009, 22:09
Сообщения: 24044
Откуда: киевские мы.
Благодарил (а): 1586 раз.
Поблагодарили: 926 раз.
Мой сад в: с. Хотяновка
Под поэмой о борще в ФБ на сию секунду более тысячи лайков и 120 комментов один другого вкуснее. Народ жалуется на автора, поскольку размещенный около полуночи пост не способствует скорому засыпанию, вызывает тоску в желудке и в голове и стремление сию же секунду варить борщ. Заодно добавляется масса деталей и новых рецептов. Один из них - Борщ постный с кабачком.

Людмила Ткаченко
Девочки,бабушкин борщ по-кубански,-с мясом в наших степях было не очень-,жарко,поэтому борщи варили без мяса.Кто на диете можно "оторваться и 2 часа ночи-не поправитесь.Итак,инградиенты-буряк(лучше "борщевой"-полосатый,ну а так -какой есть,морковь,кабачок сантиметров 15 не больше,картошка,лук,капуста,перец болг.,чеснок.олия(лучше пахучая) Приступаем -поставили воду закипать,буряк,морковь,кабачок трем на крупной терке(бабушка все резала соломкой) ,все отдельно,в закипевшую воду кладем половину тертого буряка-закипело+1-2 мин, половину тертой морквы-закипело+1-2 мин,половину тертого кабачка (Кабачок не очишаем !) -закипело+1-2 мин, - затем солим и кладем картшку порезанную как вам нравиться,когда картошка почти сварится+половину мелко порезанного лука.Картошка сварилась-вынимаем примерно 1\4 часть гущи,разминаем ложкой как пюре и назад в борщ,закипело-кладем капусту с перцем,закипело-кладем зажарку,закипело+1-3 мин-выключаем..Зажарка-это и правда-отдельная песня.Пока варится картошка,делаем зажарку-3-4 ст.ложки олии -на сковородухорошо нагреваем,чтобы "скворчало",,кладем оставшуюся половину овощей опять поочереди -лук жарим до золотистости,+морковь 1-2 мин,+буряк 1-2 мин+помидоры просто потертые на терке,даем зажарке покипеть минут 5,,отставляем и выдавливаем туда 2-3 крупных зубчика чеснока,хорошо перемешиваем и пусть чуть "настоится" ,минут сорок-борщ готов.Сметану,зелень - в тарелки по желанию.Бабушка зелень никогда не ложила,только домашнюю сметанку. Смачного и спокойной ночи. Р.S.По-моему дольше писала,чем готовлю.

_________________
Прежде чем подумать плохо, подумай хорошо.
Изображение

Мой сад 2017


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 30 июн 2015, 23:13 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 20 май 2015, 22:00
Сообщения: 6007
Благодарил (а): 211 раз.
Поблагодарили: 534 раз.
Мой сад в: Киев
Я обжариваю немного мясо перед варкой. Когда готов в бульон картошку и капусту.
А на сковороду последовательно : лук, морковь, перец, свеклу все соломкой и потом томат (тертый помидор). Когда обе емкости почти готовы, содержимое сковороды отправляю в кастрюлю . Туда зелень и сало рубленое мелко с чесноком. Пару минут покипело и выключаю .
Цвет всегда классный. Буряк в томате на сковороде его никогда не теряет.

_________________
;) Евгения
– Знаешь ли ты, что внутри каждого из нас идет борьба двух «волков»? Один из них - это зло, второй - добро. Один волк со временем побеждает.
— Который из двух?
— Тот, которого ты больше кормишь..


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 07:02 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 13 окт 2010, 11:28
Сообщения: 2606
Благодарил (а): 175 раз.
Поблагодарили: 122 раз.
Мой сад в: Киев
А я в последнее время вообще борщ без буряка варю. Моим нравится и быстрее получается. :mo:

_________________
Мы в ответе за тех, кого приручили.
Людмила
Фрагменты моих розариев
http://www.rosebook.ru/users/gardens/Fleur-Kiev


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 09:34 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 20 окт 2010, 12:19
Сообщения: 3785
Благодарил (а): 226 раз.
Поблагодарили: 98 раз.
Мой сад в: днепропетровск
Моя бабуся завжди борщ заправляла товченим в ступці салом із цибулькою, я завжди товкачиком товкла те мілко порізане і старувате сало, потім цибульку і в кінці варки , вкидали заправку, смачний борщ, та ще й з петушком. А от стала жити з чоловіком, то й стала борщ варити по другому, хоч із м"ясом все одно треба добавляти квасолю, а я в дитинстві не любила з квасолею, тепер звикла, сало , та ще й кусочками ні в якому разі не можна кидати в борщ і в суп також, бо йому стошнить. А так я варю майже як Татуся Бо, тільки обов"язково квасольку кидаю, як без м"яса-то пісний борщ, як з м"ясом і квасолею-м"ясний :mo:

_________________
Зовут меня Катерина,можно Катя.


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 09:45 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 04 июн 2009, 22:44
Сообщения: 20341
Откуда: васильков
Благодарил (а): 59 раз.
Поблагодарили: 139 раз.
я готовлю борщ 4-5 раз в год. мы не фанаты борща. у нас фрикадельковый суп обязательное первое :mo:
но так захотелось! на след неделе объявлю борщевые дни


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 09:46 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 04 июн 2009, 22:44
Сообщения: 20341
Откуда: васильков
Благодарил (а): 59 раз.
Поблагодарили: 139 раз.
а буряковий квас это что-то сложное? почему там три вида буряка она упоминает?


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 10:47 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02 дек 2011, 21:38
Сообщения: 474
Благодарил (а): 0 раз.
Поблагодарили: 23 раз.
Мой сад в: Харьков
Наташа,буряковый квас-это совсем просто.В банку складываются порезанные буряки,добавляется ложка сахара,и заливается охлажденной кипяченой водой.Горлышко завязать марлей и оставить в тепле кваситься.Почему три вида буряка упоминается-чесно не знаю.Всегда квасили так.Но в последнее время делала по другому-заливала буряки маринадом.Так мне по вкусу больше понравились,и хранятся дольше,и не перекисают.

_________________
Я Зоя. Изображение


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 11:23 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 15 фев 2011, 18:12
Сообщения: 3846
Благодарил (а): 253 раз.
Поблагодарили: 162 раз.
Мой сад в: Харьков
Цитата:
А без нього якщо на самому червоному буряку робити квас, то він тягнутиметься шо ваш октябрський рініт. Фубля кароче.

:rofl: :rofl: по незнанию,я тоже так сделала и у меня тоже тянулся как сопли.согласна,Фубля. :mo:

_________________
Марина.
Я-сильная,и это плюс!Но задолбалась-это минус!


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
 Заголовок сообщения: Re: Борщ
СообщениеДобавлено: 01 июл 2015, 13:28 
Не в сети
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 04 июн 2009, 22:44
Сообщения: 20341
Откуда: васильков
Благодарил (а): 59 раз.
Поблагодарили: 139 раз.
ничо не поняла. сопли из буряка? то есть надо еще не красный? расскажите нормально - как люди!!!!!!!!


Вернуться к началу
 Профиль  
Ответить с цитатой  
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 18 ]  На страницу 1, 2  След.

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
POWERED_BY
Русская поддержка phpBB